среда, 13. април 2016.

PROJA SA PROSOM I BLITVOM


Potrebno:
2 jaja
5 kašika pripremljenog prosa
1 veza blitve
1/2 šolje (od 200 ml) ječmenog brašna
1 šolja ražanog brašna
1 1/2 šolje spelta brašna
1/2 šolje otopljene masti (ili maslinovog ulja od komine)
1 kes praška za pecivo
2 šolje kisele vode
morska so

Umutiti jaja sa solju, pomešati prašak sa brašnima. Dodati u jaja pripremljen proso*, pa mast/ulje, naseckanu blitvu i dobro izmešati. Umešati brašna sa praškom i na kraju kiselu vodu.

Sipati u podmazan sud za pečenje i staviti u predhodno zagrejanu pećnicu (na 220 step C). Peći 1/2h.

* Praktikujem da veću količinu (2-3 šolje) prosa pripremim ranije, ohladim i smestim u zatvorenu posudu u frižider, pa ga koristim u raznim receptima (za punjenje, musake, pite, salate i sl. )
Proso dobro operem, pa ga ostavim potopljenog preko noći. Sutradan ga skuvam u vodi, odnos 1: 2,5 (3) proso : voda. Kuva se do 5 min, a onda skloni sa ringle i ostavi 15-tak min pokriven da upije svu vodu.


Нема коментара:

Постави коментар