субота, 9. април 2016.

TIKVICE PUNJENE PROSOM




Potrebno (za 2 osobe):

3 mlade tikvice
1/2 šolje (od kiselog mleka zapremine 200 ml) prosa tj. ~100 gr
1 manja glavica crnog luka
šaka kukuruza-šećerca
1 manja šargarepa
30 gr sira fete
1 kašika kiselog mleka
2 kašike sitno seckanog peršuna
1/2 kašičice morske soli
malo mlevenog bibera
malo sušenog bosiljka
1 kašika ulja

za dekoraciju:
1/4 paradajza
mrva čeri-praha i kašika kiselog mleka

Proso dobro oprati pod mlazom vode u cedaljki pa ga potopiti uveče, da ogrezne.
Sutradan procediti.
Na ulju propržiti sitno seckani luk, dodati šargarepu iseckanu na sitne kockice, pa kad omekšaju ubaciti proso. Naliti vodom (odnos je 1:2,5 - proso:voda). Dodati kukuruz, so, biber i peršun. Kad proključa, smanjiti t i pustiti da vri 2-3 min. Isključiti ringlu, poklopiti i ostaviti 15 min da proso upije svu vodu. Onda dodati sitno seckani sir i kiselo mleko, blago promešati.
Oprati tikvice (ne treba ih ljuštiti!), prepoloviti i izdubiti. Staviti ih u blago zauljenu tepsiju/sud, pa ih posoliti. Puniti prosom, ukrasiti komadićem paradajza i posuti bosiljkom. Pokriti al folijom. Peći u toploj rerni na 220 step.C oko 1/2 h. Pred kraj, na 5 min skinuti foliju i smanjiti t na 180.
Servira se toplo, uz mladi luk, rotkvice i sos. (u kiselo mleko lagano umešati prah čeri-paprike).


Нема коментара:

Постави коментар