четвртак, 19. март 2015.

MUSAKA OD TIKVICA

Ništa posebno, reklo bi se, sem što sam se  ovog puta odrekla mukotrpnog pohovanja tikvica uz koje ide i "gutanje" ulja, pa na kraju, koliko god držala ispohovane tikvice na ubrusu radi ceđenja posisanog ulja, musaka bude teška...

Potrebno:
6-7 mladih tikvica, srednje veličine (oko 1,5 kg)
600 gr junećeg mesa (mlevenog)
2 glavice crnog luka
morska so, crni mleveni biber, aleva paprika
suvi bosiljak, suvi vlašac
3 kašike sitno seckanog peršuna
5 jaja
2 kašike kiselog mleka
malo maslinovog ulja (od komine), otprilike 2-3 kašike

Iseckati crni luk i na maslinovom ulju (1 kašika) ga izdinstati, uz dodatak par kašika vode. Dodati mleveno meso i izdinstati ga. Dodati začine i na kraju peršun.
Tikvice oprati, iseckati na ploškice uzduž i posoliti. Ostaviti da se ocede 10-tak minuta. Umutiti 4 belanca, posoliti, pa žumanca umešati i još malo mutiti (na nižoj brzini).
Umakati ploškice tikvica u umućena jaja i ređati polovinu količine u uljem zamašćen pleh. Na poređane tikvice staviti meso, pa pokriti drugom polovinom.
Umutiti 1 jaje, dodati kiselo mleko i zaliti musaku.
Peći u zagrejanoj rerni na 220 step. C oko 45 min. ukupno. Posle 30 min, kad površina musake lepo zarumeni, pokriti Al folijom i dalje peći na 180 step. C.

Servirati sa kiselim mlekom, uz zelenu salatu i rotkvice.



Нема коментара:

Постави коментар