петак, 18. март 2016.

HRONO HLEB OD VIŠE VRSTA BRAŠNA

Još od početka vođenja ovog "dnevnika" do današnjeg dana - hrono hleb je ostao u mom jelovniku, mada se ne držim strogo hrono ishrane. Pravim ga 2-3 puta nedeljno u raznim kombinacijama brašna. Ovaj hleb koristim samo za doručak, u ostalim obrocima ne koristim ni njega ni druge vrste hlebova.
Recept koji danas postavljam je najčešća i najomiljenija kombinacija.



Potrebno:
2 šolje (~200 ml - od kiselog mleka ili pavlake) spelta brašna
1 i 1/2 šolja ražanog brašna
1 šolja ječmenog brašna
1/2 šolje integralnog heljdinog brašna
1 kašičica morske soli
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika soka od limuna
2 kašike devičanskog maslinovog ulja
1 kašičica mlevenog lanenog semena
2 kašike susama
2 kašike sirovog oljuštenog suncokretovih semenki
2 kašike semena lana
1 kašika golice
350-400 ml mineralne vode (zagrejane!)



Pomešati sve suve sastojke, uključujući i semenke, pa dodati ulje, limun i mineralnu vodu. Dobro izmešati i ostaviti da fermentira 2h.

Sipati u sud (modlu) za pečenje u kog je prvo stavljen pek-papir. Izravnati kašikom koja se umoči u vodu, pa posuti s malo brašna i susamom. Modlu ubaciti u hladnu rernu, predhodno je pokriti al folijom. Okrenuti dugme pećnice na 220 step C i peći 1/2h. Skinuti foliju i peći još 15 min na 150 step C. Ohladiti hleb na žici i umotati ga u foliju kad se ohladi.


Нема коментара:

Постави коментар