недеља, 14. август 2016.

UŠUŠKANA SKUŠA NA PUTERU I ŠARENOM PRILOGU



Potrebno:
7-8 skuša srednje veličine (otprilike svaka od 300 do 350 gr)
2 limuna
šaka sitno seckanog peršuna
3 čena belog luka
1/2 kašičice suvog ruzmarina
2 kašike maslinovog ulja
20 gr putera
morska so

Očistiti skušu od droba i škrgi, oprati i dobro prosušiti papirnim kuhinjskim ubrusima. Posoliti i preliti sa 1/2 oceđenog limuna. Okretati ribe na 15 min u limunovom soku. Obložiti sud za pečenje pek papirom, premazati komadom putera i staviti ribe. Pokriti pek papirom i dobro "ušuškati". Peći u zagrejanoj rerni 1/2h na 220 step C. Kad je pečeno, preliti mešavinom soka od 1/2 limuna i maslinovog ulja u koje se doda seckani peršun, ruzmarin i seckan beli luk.

Prilog:
2 glavice crnog luka
2 glavice crvenog luka
3 šargarepe srednje veličine
1 tikvica
1 tamno-zelena tikvica
300 gr bamija
2 paprike
1 veći plavi patlidžan
3 paradajza
2 krompira
2-3 lista lorbera
malo bibera u zrnu
morska so
na vrh noža prah kurkume
1 kašičica zatara
1/2 kašičice kumina
1 kašičica aleve paprike
1 i 1/2 šolje integralnog pirinča
1 dl ulja (ja koristim maslinovo, od komine)
šaka sitno seckanog peršuna


Prvo pripremiti bamije. Oprati ih i iseckati na komadiće, staviti u neki sud sa vodom i 1 šoljom sirćeta da otpusti sluz. Držati 15 min, pa dobro isprati. Za to vreme skuvati integralni pirinač (odnos pirinač-voda 1:3), procediti. U velikom tiganju na malo ulja pržiti luk iseckan na ploščice, šargarepu seckanu na kolutiće i seckanu papriku. Kad omekša, sipati u veliki sud i u tiganj dodati ulja, pa par min na jačoj vatri uz mešanje pržiti tikvice isečene na komadiće (ja ih ne ljuštim) i patlidžan na ploškice, pa dodati bamije. Dodati kad malo omekša prženom povrću u sud, pa u sud dodati krompire i paradajz (seckane :)). Na kraju u masu umešati skuvani pirinač i začine. Dobro izmešati i naliti vodom, da ogrezne. Staviti u toplu rernu i peći 20 min.

Servirati ribu i prilog, uz mešanu salatu (zelena, krastavac, paradajz, paprika, rukola i kozji sir)

Нема коментара:

Постави коментар