среда, 11. фебруар 2015.

FALAFEL IZ RERNE

Potrebno:
250 gr suvih leblebija
2 češnja belog luka
1 manja glavica crvenog luka
1 veza peršuna
1 čili papričica
3 kašike spelta brašna
1/2 kašičice  sode bikarbone
1/2 kašičice mlevenog bibrera
1/2 kašičice mlevenog kima
1/2 kašičice mlevenog semena korijandra
1 kašičica morske soli

Suva zrna leblebija dobro oprati u više voda, pa potopiti preko noći da ogrezne (tri prsta vode iznad zrna). Ujutro isprati hladnom vodom i dobro ocediti. Samleti u blenderu (ili mašini za orahe). Posebno spremiti zelenu pastu od peršuna, papričice, belog i crvenog luka pa dodati 2 kašike paste od leblebija. (u izvorni recept ide i sveži, seckani korijander, ali ga nisam uspela nabaviti, pa sam dodala više peršuna). Izmešati obe paste, pa dodati posebno predhodno izmešano brašno sa sodom, solju i začinima. Sve dobro izmešati i praviti kuglice: zahvatati kašikom i stiskati masu rukom dok se ne naprave okruglice. Ređati u pleh sa pek-papirom koji se malo zamasti puterom ili mašću ili dozvoljenim uljima za pečenje. Peći 20 min na 220 step. C.

Izabrala sam ovakav način spremanja da bih izbegla prženje u ulju. Eksperiment je uspeo, kuglice se nisu raspale - malo su "suvlje" nego kod uobičajenog načina prženja u dubokom ulju, ali je ukus ostao isti :) i ispoštovala sam hrono način ishrane.



Нема коментара:

Постави коментар