недеља, 22. фебруар 2015.

KIŠ LOREN sa slaninom, komoračem i vlašcem

Moj predlog za doručak je (meni) omiljen kiš loren, u kombinaciji slaninica-komorač i po hrono-pravilima.

Potrebno:
(za testo)
50 gr maslaca
1 jaje
malo morske soli
12 kašika brašna
(koristila sam 6 kašika spelta + 6 kašika ražanog)

(za fil)
1/2 veće glavice komorača
100 gr mesnate slaninice
1 glavica crnog luka
1/2 sveže zelene paprike
morska so, mleveni biber
1 čaša kiselog mleka
3 jaja
sitno seckani sveži vlašac (ili 2 kašike suvog)

U omekšali maslac dodati 1/2 kašice soli, jaje, pa dodavati brašno. Rukama umesiti testo u loptu, pokriti je providnom folijom i ostaviti u frižideru 1h.
U suvom tiganju pržiti (peći) tanke šnite slanine, pa je izvaditi i iseckati. U masnoći od slaninice pržiti sitno seckani luk i seckanu papriku dok luk ne dobije staklast sjaj. Dodati seckani komorač i dinstati na srednjoj t 15-tak min dodajući pomalo vode. Kad omekša, dodati so i biber po ukusu.

Testo razvaljati (okruglo, malo veće od suda u kome se peče). Ostaviti nejednake (krzave) ivice, deluje šarmantno ;). Testo malo izbockati viljuškom.
Po testu razbacati slaninu, pa izdinstani komorač. Posuti vlašcem.


Na kraju preliti sa umućenim jajima (malo ih posoliti) u koja je umešano kiselo mleko.
Peći u zagrejanoj rerni (na 200 step. C) 15 min, pa smanjiti t na 180 step. C i peći još 10-15 min dok se ne dobije lepa zlatno-žuta korica i masa ne bude čvrsta.

Servirati uz paradajz ili neko drugo povrće (kao prilog)



Kiš loren je zahvalan "pitac", jer su moguće kombinacije koje zamislite :) Da ne bih pisala novi post (a i neke slike sam izbrisala, greškom, sa telefona...) evo još jednog predloga  sa komoračem.

Umesto slaninice, prvi sloj je  bukovača dinstana na malo maslaca i sa crvenim lukom. Kom orač je pripremljen kao u predhodnom primeru i postupak dalje je identičan. Razlika je samo u tome, što sam testo prvo premazala sa 2 kašike mladog kajmaka, rasporedila dinstane pečurke,

pa komorač i onda prelila jajima i kiselim mlekom.

Нема коментара:

Постави коментар