четвртак, 5. фебруар 2015.

RAŽANI HLEB

Ovakav način ishrane, pored izvesnih ograničenja u izboru namirnica (posebno u vreme restrikcije) zahteva i tačan vremenski razmak između obroka. Zaposleni moraju da se dovijaju da bi ispoštovali taj preduslov, ali šta raditi kada si na putu?

Ovog vikenda sam van mesta boravka, i ne brinem: sa sobom nosim svoj hrono ražani hleb. Za sve ostalo - lako je :)

Potrebno:
400 gr ražanog integralnog brašna
100 gr spelta brašna
1 kašičica morske soli
1 kesica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
2 kašike susama
2 kašike golice
2 kašike mlevenog lanenog semena
2 kašike suncokretovih semenki
2 kašike maslinovog ulja
500 ml kisele vode, mlake

Izmešati suve komponente, pa dodati ulje i vodu. Ispadne žitka masa, koja se ostavi da fermentira 2-3 h. Peći u odgovarajućoj posudi - koristila sam manji kalup za hleb koga sam obložila pek-papirom. Pleh sa masom koja se pokrije Al-folijom ubaciti u hladnu rernu i podesiti t na 250 step C. Peče se bez smanjenja t 45-50 min. Bocnuti pre vađenja drvenim štapićem za roštilj - ako na štapiću ima tragova mase, još 5 min peći. Izvaditi hleb na rešetku da se prohladi i umotati u kuhinjsku krpu. Odličan je!

Predlog za doručak:
Napraviti namaz od sira (mladi izmrvljen kravlji ili sremski) sa sitno seckanom (jedna šaka) rukolom, malo soli i 1 kašikom maslinovog ulja. Garnirati sa nekim suhomesnatim proizvodom (slaninica, ćureća prsa, domaća kobasica...) Nažalost, nisam stigla da uslikam - pojela sam ;)

Нема коментара:

Постави коментар